quinoa bílá

Quinoa, vzácný poklad Inků

Quinoa

Quinua ( Quinoa po evropsku) je plodina původem z Jižní Ameriky, z oblasti kolem jezera Titikaka. Inkové jí zde kultivovali a pěstovali již 4000 let před naším letopočtem. O jejím hlubokém významu pro starodávnou kulturu svědčí fakt, že byla nazývána „matkou zrn“ Společně se například s pohankou nebo amarantem řadí do skupiny tzv. pseudoobilovin. Jde tedy o rostlinu na pomezí mezi travinou a cereálií. Její využití je však shodné jako v případě běžných obilovin.

Vlastnosti

Obsahuje kvalitní bílkoviny, dietní vlákninu, polynenasycené tuky, vitamíny a další prospěšné minerální látky. Je možné jí připravit na všechny způsoby; na sladko i na slano, ve studené i teplé kuchyni, jako přílohu, hlavní chod i jako dezert. Mouka z Quinui se pak používá pro pečení chleba nebo výrobu těstovin. Díky svým vlastnostem a unikátním výživovým hodnotám, které by mohli zásadně pomoct v boji proti světovému hladomoru, vyhlásila Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) pod záštitou OSN tuto plodinu Potravinou roku 2013.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *